Data opschonen

Is jouw systeem opgeruimd en klopt alle data? Alleen als je een opgeruimd systeem hebt, kun je vertrouwen op de gegevens die er in staan en de inzichten die het oplevert.

Je vertrouwt erop dat de informatie die je inzicht geeft om bijvoorbeeld klanten en leads op het juiste moment via het juiste kanaal te benaderen juist is. Maar ook andere systemen waar data in verwerkt wordt, moet de juiste informatie bevatten.

Wat is het opschonen van data?

Data opschonen is het verwerken, detecteren en/of verwijderen van onjuiste gegevens in een database. 

Zonder een regelmatig opschoningsproces, kunnen er meerdere problemen ontstaan. Medewerkers vertrouwen erop dat de data juiste informatie bevat, zodat zij hun werk goed uit kunnen voeren.

Laat je data niet verstoffen!

Meestal is het moment dat je gaat denken aan het opschonen van je data als je een nieuw systeem in gebruik gaat nemen. Eigenlijk moet je met regelmaat je data opschonen. Mocht je dan overgaan op een nieuw systeem, dan begin je gelijk met een schone basis.

Belangrijke stappen voor het opschonen van je data

Los problemen met opmaak op

✓ Namen met onjuiste hoofdletters, afgekorte adressen (“Laan v.”Laan van”).

✓ Eenduidigheid in afkortingen (“NL” en “NLD” als een afkorting voor Nederland).

✓ Punten, komma’s, spaties, lege velden ect.

Verwijder overbodige velden

Als je verschillende systemen hebt samengevoegd kunnen er meerdere velden ontstaan met dezelfde data, die zorgen voor een volle database en overbodige informatie. Verwijder overbodige velden.

Wees niet bang voor de delete-knop

Als je een database gedurende een lange periode laat groeien, dan ontstaan er waarschijnlijk veel contacten die niet langer bezig zijn met je aanbod en content. Het kan zijn dat een bedrijf niet meer bestaat of een contactpersoon is verhuisd. Check met regelmaat bedrijfs- en persoonsgegevens.

Naast het regelmatig opschonen van je data wil je er zeker van zijn dat je database schoon blijft. Denk vooruit en plan in wanneer je wilt gaan opschonen.

Het opschonen van data is een continu proces en geen éénmalig project!

Er zijn veel bedrijven die dit probleem oplossen door elke paar maanden handmatig door de gegevens te gaan en deze aan te passen. Dit kost dagen en soms zelfs weken aan tijd. 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×